Ev Sahipleri Evini Nasıl Kiraya Verebilir
Ev sahipleri için güvenilir bir kiracı bulmak ve tüm yasal prosedürlere dair ortak bir zeminde buluşabilmek önemli bir süreçtir. Bu konuda yaşanan olumsuz deneyimler, ev sahiplerinin hassas bir yaklaşım sergilemesine yol açmaktadır.
Olası problemlere karşı önlem alabilmek için sözleşmenin doğru ve kapsamlı bir çerçevede oluşturulması gerekir. İleride yaşanabilecek anlaşmazlıklarda sözleşme hukuki bir belge niteliğinde olacaktır. Elbette ev sahiplerinin odaklanması gereken tek konu sözleşme değildir.
Günümüzde düzenli bir gelir yaratmak isteyenlerin yöneldiği seçeneklerden biri de ev sahibi olmaktır. Ev aldıktan sonra, “Ev nasıl kiraya verilir?” ya da “Evi kiraya verirken nelere dikkat edilmeli?” gibi sorulara detaylı şekilde yanıtlar aranır.
Ev sahipleri, evlerini kiraya verme aşamasında hem en ideal kiracıyı bulmak hem de yasal prosedürlere uygun şekilde hareket etmek adına pek çok faktöre dikkat etmek durumundadır. Ev kiraya verilirken dikkat edilecek hususlar, hem ev sahibinin hem de kiracının haklarını güvence altına alır. Sorumluluk sahibi ve güvenilir kiracılar, pek çok ev sahibinin önceliğidir. Ev sahipleri evlerini kiraya verirken evin değerini, evin konumu, evin nitelikleri ve elbette piyasa trendlerini göz önünde bulundurmak zorundadır.
Evinizi Kiraya Vermenin Yolları
“Evimi kiraya vermek istiyorum ancak nereden başlayacağımı bilmiyorum” diyen kişiler doğru stratejilerle profesyonel bir yaklaşım sergileyebilir. Ev kiralamak, uzun uğraşlar gerektirebilecek meşakkatli bir süreçtir. Bu noktada sabırlı ve temkinli yaklaşmak kadar yasalara göre hareket etmek de kritiktir.
Geçmiş yıllarda ev sahipleri kiracı ararken cama ilan asmak gibi geleneksel yöntemlere başvuruyordu. Günümüzde ise doğru kiracının bulunmasında dijitalleşmenin ve gayrimenkul alanında hizmet veren şirketlerin ön plana çıktığı görülmektedir. Ev sahipleri için bu süreçte pek çok opsiyon söz konusu olsa da genel olarak bir evin kiraya verilmesinde benimsenen en yaygın yöntemler şu şekildedir:
- Kendi başınıza kiraya vermek: Bu yöntemde tüm inisiyatifi bizzat üstlenir ve ilanlarınızı oluşturarak potansiyel kiracılarınızı aramaya başlarsınız.
- Emlak acenteleriyle iş birliği yapmak: Bu acenteler, ilanınızı oluşturma, düzenleme, yayınlama, kira sözleşmesi oluşturma gibi konularda destek sunar ve karşılığında komisyon alarak faaliyet gösterirler.
- Online kiralama platformlarından yararlanmak: Bu yöntem, profesyonellik konusunda beklentilere yanıt verebildiği için avantajlıdır.
Ev Sahipleri Evlerini Kiralarken Nelere Dikkat Etmeli?
Ev sahiplerinin büyük bir kısmı, evlerini kiralama sürecinin hızlı bir şekilde tamamlanmasını ister. Oysa bu yaklaşım, acele ve riskli kararları beraberinde getirebilir. Genel olarak eşyasız ve eşyalı ev kiraya verirken dikkat edilmesi gerekenler, belli noktalarda birbirinden ayrılır. Özellikle eşyalı evlerin kiralanmasında, sözleşmeye eşyaların ve belli demirbaşların bir liste halinde eklenmesi değer kaybı yaşamamak açısından önemlidir.
Kiralama esnasında dikkat edilmesi gereken başlıklar; kiracı seçimi, kira miktarı ve kira sözleşmesidir. Sorumluluk sahibi ve güvenilir kiracılar bulmak, gayrimenkulün özenli bir şekilde korunması ve ödemelerin düzenli olarak gerçekleşmesi anlamına gelir. Kira miktarını saptarken ise evin piyasa değeri, genel özellikleri, çevresel faktörler ve enflasyon ile alakalı güncel durum, referans alınabilir. Her iki tarafın da haklarını güvence altına alan ve anlaşmazlıklar karşısında belge olarak gösterilecek kira kontratının doğru şekilde hazırlanması da dikkat edilmesi gereken bir diğer husustur.
Kira Sözleşmesi Yapmak Zorunlu mu?
Ev kiraya verilirken dikkat edilmesi gerekenler incelenirken kira sözleşmesine özel bir vurgu yapmak gerekir. Ev sahibi ve kiracı arasında gerçekleşecek olan kira kontratı, iki taraf arasındaki hak ve sorumlulukları yazılı olarak belirler. Günümüzde kira sözleşmeleri yazılı ve sözlü olarak gerçekleşebilir.
Normal koşullarda sözleşmenin yapılması zorunlu kılınmaz ancak yasal güvence açısından bu kontrat kesinlikle önerilmektedir. Karşılıklı güvenin oluşturulması açısından kira sözleşmesi, olmazsa olmaz unsurların başında gelir. Kira sözleşmesine dair detaylar Türk Borçlar Kanunu Madde 299 ile belirlenmiştir.
Kira Sözleşmesi Yapılmazsa Ne Olur?
Kira sözleşmesi, yukarıda da vurgulandığı üzere zorunlu değildir ancak bu sözleşmenin yapılmaması, hukuki açıdan ciddi bir boşluk yaratacaktır. Bu riskleri üstlenmek istemeyen kişiler, kira sözleşmesi yaparak kendilerini güvence altına alabilirler. Ortada herhangi bir kira sözleşmesi yoksa belirsizliklerle karşılaşılabilir. Yasal güvencenin ve dayanakların eksikliği, anlaşmazlık riskini artıran bir unsurdur. Kira kontratları, gerekli tüm hak ve sorumluluklara dair net tanımlamalar yapılmasını sağlar.
Ev Sahibi Evinin Değerini Nasıl Belirler?
Ev sahibi, evin değerini belirlerken pek çok faktörü göz önünde bulundurmalıdır. Bunlar arasında evin konumu, fiziksel özellikleri ve piyasa araştırması gibi kalemleri bir adım öne çıkartmak mümkündür. Evin yer aldığı şehir, ilçe, semt ve mahalle hem kiralama potansiyelini hem de evin değerini doğrudan etkiler. Evin caddeye, şehir merkezine, alışveriş merkezlerine ve toplu ulaşıma yakınlığı da bir kriter olabilir.
Öte yandan evin nasıl bir manzaraya baktığı, sokak içerisindeki konumu, bulunduğu kat, oda sayısı, metrekaresi, yaşı, eşyalı kiralık daire olma durumu, ısıtma seçeneği, tadilat görüp görmediği gibi unsurlar fiyatı belirlerken önemlidir. Ayrıca evin satış değeri ve kira çarpanına dair teknik hesaplamalarla da evin değerini saptamak olasıdır.
Ev Sahibi Zam Yapacağı Miktarı Nasıl Belirler?
Ev sahiplerinin zam miktarını ne ölçüde yapabileceklerine dair tartışmalar özellikle de son dönemlerde yoğunluk kazanmıştır. Ev sahipleri yıllık zamlarını yaparken piyasa trendlerini, evle ilgili iyileştirme / tadilat çalışmalarını, eşdeğer kiralama fiyatlarını ya da vergi maliyetlerini baz alabilir. Sözleşme tarihi 1 seneyi doldurmadan ev sahibi zam talebinde bulunamaz. Zam görüşmeleri gerçekleşmiş olsa bile yeni ödeme için 12 ayın dolması şarttır.
Borçlar Kanunu’nun 344. maddesinde de belirtildiği gibi bu tip fiyat güncellemeleri, TÜFE oranı üstünden yapılır. TÜFE yani tüketici fiyat endeksinin yıllık ortalaması alındıktan sonra artış miktarı hesaplanır. Fakat ortaya çıkan bu oranın, maksimum zam oranı olduğu unutulmamalıdır. Taraflar diledikleri takdirde, daha düşük bir orandan anlaşma sağlayabilir. Bazı dönemler maksimum artış oranı devlet tarafından sabitlenebilir.
Ev Sahibi Sözleşme Bitmeden Kiraya Zam Yapabilir mi?
Kira sözleşmeleri, özel örnekler haricinde 1 senelik olarak hazırlanır. Bu süre devam ederken yeni bir zam talebinin gelmesi söz konusu değildir. Kira artış bedeline dair yeni dönem bu kontratta açık bir şekilde belirtilir.
Ev Sahibi Hangi Durumlarda Kiracıyı Evden Çıkarabilir?
Ev sahibi ve kiracı arasında gerçekleştirilen sözleşme, kiracıya ilgili süre içerisinde evde oturma hakkı verir. Bu sözleşme ile kiracı, ev sahibine ödemelerini düzenli olarak gerçekleştireceğini taahhüt eder. Dolayısıyla iki tarafın da haklarını eşit bir şekilde korumayı amaçlayan bu sözleşme devam ederken, ev sahibinin kiracısını çıkartabilmesi mümkün değildir. Ancak ev sahibi, haklı gerekçeler sunmak kaydıyla kiracısına ihtarname çekebilir. Bu ihtarnamenin kiracıya ulaşması ile beraber tahliye için resmi süre tanınmış olur. 6 ay içinde 2 defa ihtar yollanması, tahliye kararını güçlendirir. Ödemelerin gerçekleşmemesi ya da sözleşme maddelerinin net şekilde ihlal edilmesi, ev sahibini haklı kılan gerekçeler arasındadır.
Ev sahibi kendi ihtiyacı sebebiyle kiracıya tahliye davası açabilir. Evde bizzat kendisinin oturacağını gerekçe göstermişse, kiracıyı tahliye etmesi durumunda ev sahibi 3 senelik zaman zarfında bir başkasına evi kiralayamaz.
Ev Sahibi Evi Başkasına Kiraya Verebilir mi?
Ev sahipleri normal koşullarda evlerini istediği kiracıya verme noktasında özgürdürler. Ancak bu durum, elbette devam eden bir kontrat için mümkün olamaz. Sözleşme zamanı henüz tamamlanmamışken, yani kiracının yasal hakları devam ediyorken, ev sahibi evini 3. kişilere kiraya veremez.
Ev Sahipleri için Evlerini Kiralamanın Kolay Yöntemi Var mıdır?
Online kiralama platformları, ev sahiplerinin evlerini kolay ve güvenli bir şekilde kiralayabilmesine yardımcı olur. Bu konuda profesyonel bir destek almak; ilan oluşturma, bire bir görüşmeler gerçekleştirme, kira sözleşmesi hazırlama gibi her biri zaman alan, zorlu ve deneyim gerektiren süreçlerden ev sahiplerini muaf tutar. Zaman ve enerji tasarrufu sağlamak, güvenli ve sorumluluk sahibi kiracılar bulmak adına Hupev ile iş birliği yapılabilir.
Ev Sahiplerinin Evlerini Hupev’e Kiralamalarının Avantajları Nelerdir?
Ev sahibi olmak, aynı zamanda evin bir yatırım aracına dönüşmesi anlamına gelir. Fakat bu konuda yeterli düzeyde bilgi ve deneyime sahip olmayan kişiler, kendilerini çeşitli anlaşmazlıkların içerisinde bulabilmektedir. “Evi kiraya vermek için gerekli evraklar nelerdir?” ya da “Kira kontratının kapsamı nedir?” gibi sorular karşısında profesyonel bir destek arayan ev sahipleri, Hupev ile güven veren bir iş birlikteliğine imza atabilir.
Ev sahiplerini makul ve sorumluluk sahibi kiracılarla buluşturan, a’dan z’ye tüm yasal süreçlerde inisiyatif alarak zaman ve enerji kayıplarını önleyen Hupev, gayrimenkul sektöründe fark yaratır. Kesintisiz kira akışından bakım onarım desteğine, evi teslim edildiği gibi geri alma garantisinden profesyonel mimarlarla çalışma ayrıcalığına kadar pek çok noktada Hupev’in farkını gözlemlemek mümkündür.
Hupev Ev Sahiplerine Nasıl Hizmetler Sunar?
Hupev, gayrimenkul şirketlerinin rutin hizmetlerin yanı sıra bakım, onarım, tasarım ya da temizlik hizmetleriyle ön plana çıkar. Hupev temel olarak eve değer kazandıracak unsurlara odaklanarak ev sahiplerine yüksek kira geliri elde etme fırsatı sunar. Hupev’in yetenekli iç mimarları hem ev hem de mobilya dizaynına yaptıkları usta dokunuşlarla belli kalite standardını hedeflerler.
Aynı zamanda ev sahipleri tadilat/bakım gibi yoğun ve stresli süreçlerle uğraşmaktan kurtulur. Güvenilir müşteriler sayesinde kira akışında herhangi bir aksilik yaşanmaz. Yüksek kira geliri elde etmeye olanak tanıyan Hupev, evin sene boyunca modern ve bakımlı kalmasında aktif şekilde rol üstlenir. Eve katma değer sağlar, aynı zamanda ev sahibini hukuki süreçler ve yasal prosedürlerle uğraştırmaz. Tüm bu ayrıcalıklardan yararlanmak için Hupev ile uzun süreli iş birliktelikleri yaparak evinizi kiraya verin!