Abonmanlık Hizmetleri Nasıl Yapılır?
Abonmanlık hizmetleri yeni taşınılacak ev için yapılacak olan elektrik, su, internet ve doğalgaz gibi aboneliklerden oluşmaktadır. Abonmanlık hizmetleri, ev sahibi veya kiracı tarafından ilgili bölgenin kurumuna başvurularak yapılmaktadır. Abonelik merkezlerinden başvuru yapılacağı gibi aynı zamanda online hizmet veren kurumlardan internet başvuru ile de abonelik işlemleri yaptırılabilmektedir.
Abonmanlık işlemlerini yaptırırken Tesisat ve sayaç numarası gibi bilgilerin doğru olmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca abonelik yaptıracak kişinin kimliği ve abonelik yaptırılacak yere ait eski bir faturada gerekli belgeler arasındadır.
Abonmanlık Hizmetleri Nedir?
Abonmanlık hizmeti ev sahibi veya kiracı olmak üzere ikamet edecek kişinin doğalgaz, elektrik, su gibi hizmetleri düzenli olarak kullanmasına ilişkin olarak hizmeti yasal olarak kendi üzerine kayıt ettirmesi anlamına gelir.
Abonmanlık İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Abonmanlık hizmetleri için ev sahibi veya kiracı olmak üzere başvuru yapan tarafından hazırlanması gereken bazı belgeler gereklidir. Bu evraklar;
- Kimlik
- Mülk adresi
- Tesisat ve sayaç numarası gibi hizmete ait kayıt numarası
- Güvence Bedeli: Abonelik işlemlerini yaptırırken ödemeniz gereken tutarlardan biri Güvence Bedeli’dir. Güvence bedeli abonelik işlemlerini yaptırırken kuruma ödemeniz gereken bir tutardır. Tek seferde veya iki taksit halinde ödeme yapılabilmektedir.
- Dask Poliçesi: Abonelik işlemlerini yaptırırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta Dask Poliçesi’dir. 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu’na göre abonelik işlemlerinin yapılabilmesi için Dask yani Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak zorunludur. Dask sigorta şirketleri aracılığı ile kolayca yaptırılabilmektedir. Eğer Dask yaptırdıysanız fakat numarasını bilmiyorsanız Alo DASK 125 numarasını arayarak öğrenebilirsiniz.
- Gerekli belgeleri temin edilmesi. Elektrik abonmanlık için gerekli evraklar; Nüfus Cüzdanı, Iban numarası, Mülkiyeti belirten kira kontratı, tapu kaydı belgeleri, daireye ait tesisat ve abone numaraları, güvence bedeli, Dask Poliçesi ve idarece istenen tüm belgeler hazır hale getirilir.
- Bağlı bulunan Elektrik idaresi şubesine gerekli belgelerin teslim edilir ve başvuru yapılır.
- İnternet hizmeti bulunan elektrik idareleri için internetten de istenen gerekli belgeler eklenilerek başvuru yapılabilir.
- Tüm bu işlemlerin sonunda elektrik idaresi tarafından gerekli hizmet sağlanır ve elektrik hizmeti açılır.
- Su idaresinin talep etmiş olduğu kimlik, su sayaç numarası, iskan belgesi, abonelik ücreti dekontu, Dask ve tapu kaydı gibi belgeler hazırlanır.
- İlgili Su İdaresi şubesine gidilerek belgeler teslim edilir ve su abonmanlığı başvurusu yapılır.
- Başvurunun yapılması ile idarece suyun açılmasına yönelik hizmetler yürütülmeye başlanır.
- Nüfus cüzdanı, mülkiyet belgesi, tesisat ve abone numarası ve Dask poliçesi ile abonmanlık ücreti dekontu gibi firmanın talep ettiği evraklar teslim edilerek doğalgaz aboneliği başvurusu yapılır.
- Doğalgaz açılması işlemleri firma tarafından başlatılacak ve gerekli adımlar firma tarafından gerçekleştirilecektir.
Elektrik Aboneliği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ev sahibi veya kiracı olarak ikamet ettiğiniz evin bağlı olduğu elektrik hizmetini üzerinize kaydettirmek için bağlı bulunan elektrik idaresine gerekli belgeler ile birlikte başvuruda bulunmanız gereklidir. Böylelikle abonelik ve elektrik açma işlemleri elektrik idaresi tarafından tamamlanmış olur. Elektrik aboneliği başvurusu için gerçekleştirilmesi gereken adımlar;
İnternetten Elektrik Aboneliği Başvurusu Nasıl Yapılır?
İnternetten elektrik aboneliği başvurusu yapabilmek için öncelikle evin bulunduğu bölgede hizmet veren elektrik kurumunun internet abonelik hizmeti sunuyor olması gerekmektedir. Böylelikle aşağıdaki adımları takip ederek online elektrik aboneliği başvurusunda bulunabilirsiniz.
İnternetten elektrik aboneliği başvurusunu şu adımları gerçekleştirerek yapabilirsiniz; Önce e-devlet şifrenizle giriş yapmalısınız. E-devlet üzerinden başlangıç sayfasında bulunan “FİRMALAR” kısmını tıkladığınızda karşınıza çıkacak olan “ELEKTRİK” bölümünü tıklayın. “ELEKTRİK” bölümüne giriş yaptığınızda karşınıza çıkacak olan il seçeneğini işaretleyin ve böylece bağlı bulunduğunuz elektrik firmasını seçin.“YENİ BAŞVURU” sekmesini tıklayın ve elektrik abonmanlığı için istenen belgeler ve istenen tüm bilgilerin girişini yapın.
Su Aboneliği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Su abonmanlığı başvurusu evinizin bağlı bulunduğu su idaresine talep edilen belgeler ile birlikte başvurularak yapılmaktadır.
İnternetten Su Aboneliği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Su abonmanlığı başvurusu bağlı bulunan su idaresinin online hizmetleri sağladığı durumda internet yolu ile gerçekleştirilebilir. Su aboneliğini online olarak e-devlet sitesine girerek gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet sitesinde “FİRMALAR” bölümüne girin ve burada çıkan seçenekler içerisinde “SU VE KANALİZASYON” sekmesine tıklayın. Ardından abonelik işleminin yapılacağı ili seçin. Ardından “Yeni Abonelik Başvurusu” bölümünü tıklayarak istenilen bilgi ve belgeleri eksiksiz olarak ekleyin.
Doğalgaz Aboneliği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doğalgaz aboneliği başvurusu evin bağlı bulunduğu doğalgaz idaresine firmaca talep edilen evraklar ile birlikte başvurulması ile gerçekleşmektedir.
İnternetten Doğalgaz Aboneliği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doğalgaz aboneliği başvurusunu internetten online olarak da yapabilirsiniz. Bunun için başvuru yapacağınız kurumun online işlem gerçekleştiren bir firma olması gereklidir. Online doğalgaz aboneliği başvurunu e-devlet sitesine giriş yaparak gerçekleştirebilirsiniz. “FİRMALAR” bölümüne tıklayarak, “Bireysel Abonelik Başvurusu” sekmesi ve ilgili il ve kurumun seçilmesi gibi adımları takip ederek istenen bilgi ve belgelerin eksiksiz olarak girerek kolayca yapabilirsiniz.
Yeni Taşınılan Eve Abonelik Nasıl Yapılır?
Yeni taşınılan eve abonelik işlemleri bağlı olunan kuruma gerekli belgeler ile başvurularak yapılmaktadır. Aynı zamanda abonelik işlemleri kuruma ait online hizmet mevcut ise internetten de yaptırılabilmektedir. İlgili kurumun web sayfasına girerek gerekli alanları doğru şekilde doldurduktan sonra gerekli ödemeleri online olarak ödeyerek abonelik işleminizi tamamlayabilirsiniz. Ayrıca işlemlerinizi e-devlet üzerinden yapabilmek de mümkündür.